Cukinia w kilku odsłonach - spotkanie kulinarne w "Uszatku".

cukinia

Tematem październikowego spotkania kulinarnego w Klubie Osiedlowym „Uszatek” była cukinia. To z pozoru zwyczajne warzywo, zwane również kabaczkiem, możemy wykorzystać na wiele sposobów. Cukinia należy do warzyw dyniowatych. Jest lekkostrawna, łagodna w smaku i ceniona przez osoby będące na diecie. Zawiera potas, żelazo, magnez, witaminę A,C, K, PP, B1 oraz beta karoten. Najczęściej spotykana jest w kolorze zielonym, ale bywa też żółta lub żółto-zielona. Skórka jest jadalna i smaczna, szczególnie u młodszych okazów. Jest bardzo uniwersalnym warzywem, dlatego podczas spotkania przygotowane zostały 3 różne, ciekawe potrawy: makaron z cukinią, placuszki z cukinii z sosem tzatzyki oraz ciasto z cukinii. Największym zaskoczeniem okazał się słodki deser na bazie tego warzywa. Panie podzieliły się przepisami i według nich przygotowywały dania. Bogate w doświadczenie kulinarne panie, chętnie dzieliły się pomysłami i radami podczas gotowania. Kiedy potrawy były już gotowe przyszedł czas na degustację. To chwila największej satysfakcji. Spotkania kulinarne to świetna okazja na integrację, wymianę doświadczeń i spędzenie wolnego czasu w miłej atmosferze.