Spód:
100 g mąki owsianej (może być bezglutenowej)
100 g błyskawicznych płatków owsianych
50 g mąki z ziaren amarantusa
80 g amarantusa ekspanowanego
200 g zimnego masła
60 g cukru trzcinowego (ewentualnie erytrytolu lub cukru kokosowego)
2 jaja
2 czubate łyżki naturanego kakao
Wszystkie składniki zagnieść razem i odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę.
Owoce:
10 – 15 dojrzałych śliwek węgierek
1,5 – 2 szt. dużych jabłek (polecam szarą renetę)
starta skórka z całej pomarańczy
ziarna z laski wanilii (ew. ekstrakt z wanilii)
1/3 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego
Owoce pokroić w grubą kostkę i z pozostałymi składnikami dusić na dużym ogniu w rądlu z grubym dnem (może być patelnia :)
Ostudzić.
Tortownicę lub naczynie do tarty z odpinanym dnem wyłożyć papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzać do 180 º C.
Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Pierwszą część porwać, wyłożyć dno i brzegi. Przykryć owocami i drugą częścią ciasta przykryć owoce. Lekko docisnąć.
Piec 35 min.
Smacznego!!











