Tarta z amarantusa i owsa z owocami

Spód:

100 g mąki owsianej (może być bezglutenowej)

100 g błyskawicznych płatków owsianych

50 g mąki z ziaren amarantusa

80 g amarantusa ekspanowanego

200 g zimnego masła

60 g cukru trzcinowego (ewentualnie erytrytolu lub cukru kokosowego)

2 jaja

2 czubate łyżki naturanego kakao

 

Wszystkie składniki zagnieść razem i odłożyć do lodówki na min. 1 godzinę.

 

Owoce:

10 – 15 dojrzałych śliwek węgierek

1,5 – 2 szt. dużych jabłek (polecam szarą renetę)

starta skórka z całej pomarańczy

ziarna z laski wanilii (ew. ekstrakt z wanilii)

1/3 szklanki soku pomarańczowego lub jabłkowego

 

Owoce pokroić w grubą kostkę i z pozostałymi składnikami dusić na dużym ogniu w rądlu z grubym dnem (może być patelnia :)

Ostudzić.

Tortownicę lub naczynie do tarty z odpinanym dnem wyłożyć papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzać do 180 º C.

Ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Pierwszą część porwać, wyłożyć dno i brzegi. Przykryć owocami i drugą częścią ciasta przykryć owoce. Lekko docisnąć.

Piec 35 min.

 

Smacznego!!

Image
tarta 1
Image
tarta 2
Image
tarta 3
Image
tarta 3
Image
tarta 5
Image
tarta 6
Image
tarta 7
Image
tarta 8
Image
tarta 9
Image
tarta 10
Image
tarta 11
Image
tarta 12