Lukrowane pierniczki

Już od kilku lat, początkiem grudnia spotykaliśmy się w SDK „Tęcza” na rodzinnym dekorowaniu pierniczków. Spotkanie było prowadzone przez panią Aleksandrę Boczoń z tyskiej Maszkieterii. Mamy mogły otrzymać garść informacji na temat przyrządzania pierników oraz kolorowego lukru, natomiast dzieci poznawały tradycję powstawania i symbolikę pierników. Oczywiście najważniejsze podczas spotkania jest fantazyjne dekorowanie kolorowym lukrem i cukierkami… część pierniczków zawsze zostaje skonsumowana na miejscu, co ma swój urok. Niestety w tym roku nie udało nam się spotkać ze względu na panującą pandemię Covid. Jednak Pani Ola podzieliła się z nami przepisem na pierniczki. Jeżeli nie zdążyliście udekorować swoich wypieków, możecie skorzystać z poniższego przepisu, a kto nie zdążył upiec, może się wybrać po świeże pierniczki do Maszkieterii na ul. Elfów 30.

 

Przepis na lukier Aleksandry Boczoń:

 

300g cukru pudru

30g wrzątku

1/2 łyżeczki masła

dwie łyżki soku z cytryny. 

 

Oczywiście jest to baza, którą możemy jadalnymi barwnikami farbować według gustu i upodobania.

Image
lukier