Kulinarna wiosna w "Uszatku" - Opublikowano: 2018.03.23

Panie z Koła Kulinarnego działającego w Klubie Osiedlowym "USZATEK" pierwszy dzień wiosny świętowały przy wiosennych potrawach z jaj. Temat jak najbardziej na czasie, ponieważ wielkimi krokami zbliżają się Święta Wielkanocne, kiedy to nowe przepisy będzie można wypróbować w gronie najbliższych. Menu, jakie tym razem zaserwowały nasze panie to: krokiety jajeczne, kotleciki z jaj w sosie pieczarkowym, smażone jaja faszerowane oraz humus z ciecierzycy ze świeżymi warzywami. Jak zwykle wszystko było pyszne! Nasze gospodynie pod okiem pani Marysi zadbały również o odpowiednią oprawę stołu. Obok pięknie udekorowanych półmisków pojawiły się serwetkowe zajączki, łódeczki, wachlarze i tzw. "czeskie stożki".

Pierwszy wiosenny dzień był także okazją do wiosennego konkursu kulinarnego "Z kaszą w tle". Panie w domu przygotowały popisowe dania, których głównym bohaterem była kasza. Jury w postaci instruktorek "Uszatka" oraz pozostałych pań dokonały uroczystej degustacji dwóch rodzajów gołąbków z kaszą i mięsem oraz pieczarkami, sałatki z kaszą kus kus czy pysznego pasztetu z kaszy gryczanej z domowym chlebkiem. Wszystko smakowało wyśmienicie, dlatego przyznane zostały trzy równorzędne nagrody dla uczestniczek konkursu.

Prawdziwą niespodziankę sprawiła nam jednak pani kierownik Barbara Konieczna, która na początku zajęć przekazała Paniom zakupiony specjalnie na potrzeby naszego koła wielofunkcyjny mikser oraz fartuszki z logo Oskardu. Prezenty oczywiście zostały od razu wykorzystane. Dziękujemy!




Kalendarz - wydarzenia

p w ś c p s n
 
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30